Målfeiringer, tredjekeeper og fjerdedommere

#14 Ragne Hagen Svastuen

Ragne Hagen Svastuen jubler for Røa-mål mot Klepp på La Manga i februar. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Sist oppdatert: 24. jun 2020 Skrevet av: Erik Olsson

 

Hun er lagets største skøyer og mest allsidige spiller, og har fem landskamper for J19. Dette er Røas nummer 14, Ragne Hagen Svastuen.

7 mål på 37 kamper over to sesonger for Røa i Toppserien. 21 mål på 22 kamper for Røas rekruttlag. Debut på J19-landslaget. Spilt i forsvar, på midtbanen og som spiss. Alt dette siden overgangen til Røa foran 2018-sesongen.

– Du sier ikke at jeg har spilt keeper, nei, men jeg må påpeke at jeg er utnevnt til tredjekeeper og at jeg på et tidspunkt i en kamp var i oppvarming med keeperhansker fordi jeg trolig måtte komme innpå. Heldigvis ble ikke det noe av da kan man si. Men fra spøk til alvor så vil jeg nok si at det er en styrke å være allsidig ja, sier Hagen Svastuen.

Allsidigheten hennes har lenge vært en styrke. Ut i fra kampbilde har Geir Nordby og Røa lenge hatt et våpen eller et ess i ermet. Til tross for at Røas nummer 14 først og fremst figurerer på spissplass, har hun spilt midtstopper, midtbaneanker og spiss i kamper for Røa.

– Jeg tror det kommer av at jeg har drevet med mange forskjellig idretter og føler jeg kan tilpasse meg det meste. I tillegg mener jeg det er viktig å sette seg inn i oppgavene til alle posisjonene på laget. Dette ikke bare for at man skal kunne spille der selv, men også fordi man alltid skal ha en forståelse for å oppnå gode relasjoner samtidig som man skal kunne veilede medspillerne.

I fjor sommer forlenget Hagen Svastuen sin kontrakt med Røa. Nå, ett år senere, er Røa Dynamite Girls straks klare for 2020-sesongen, med alt det innebærer. For Hagen Svastuens del betyr det blant annet planlegging av målfeiringer med lagvenninne Vilde Gullhaug Birkeli.

– Det er jo noe eget i å være så heldig å spille på lag med bestevennen og det må jo selvsagt utnyttes. Historien bak er vel egentlig at vi hadde planlagt å gjøre shoot-dansen hvis en av oss scoret under Superhelgen i 2018. Da vi gjorde den synes vi det var veldig gøy også har vi egentlig bare fortsatt med nye feiringer.

– Må nok dessverre innrømme at det er flere ganger vi har planlagt feiring hvor det ikke har blitt bruk for noen grunnet mangel på mål fra vår side, men da har vi hvert fall flere på lager.

Røa-spilleren er ikke redd for å by på seg selv, og alle feiringer skal feires med stil. Det har Toppserie-publikummet fått med seg, og blant annet på riksdekkende i beste sendetid i fjor fikk Fotball-Norge se et humoristisk møte mellom innbytter Hagen Svastuen og fjerdedommer.

FÅTT MED DEG DENNE? Ragne Hagen Svastuens møte med fjerdedommer gikk viralt.

– Joda, den videoen er noe for seg selv den. Jeg kan si deg en ting og det er at når man er så vimsete som det jeg er så kan hendelser som dette oppstå når som helst og hvor som helst. Når det kommer noe lignende på video er jo et godt spørsmål, ler hun.

– Ikke noe rom for sutring

Koronapausen har bydd på en utfordring eller to for de aller fleste. Den forlengede oppkjøringen, med utelukkende egentrening, var mest sannsynlig med på å fremprovosere et tretthetsbrudd i et bein ytterst til venstre i foten.

– Det er nå en og en halv uke siden jeg opererte, og skaden går det bra med. Jeg skulle selvsagt ønske at det ikke hadde skjedd i det hele tatt, men sett ut i fra situasjonen så går det veldig bra. Veldig kjipt at dette skulle skje treningsøkten før vi skulle begynne med kontakttrening igjen, forteller Hagen Svastuen, som ikke legger seg bakpå av den grunn.

– Det er ikke rom for noe sutring så jeg retter blikket mot tilbakekomst, gjør mitt for å hjelpe laget på andre måter og trener godt alternativt.

Med flagget på brystet: Ragne Hagen Svastuen som J19-landslagsspiller. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

«Noen raske»

Tidligere klubber?

Røas nummer 14: Ragne Hagen Svastuen. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån

– Otta, Kongsvinger

Posisjon på banen?
– Der det er behov og nytte for meg.

Hvordan vil du beskrive deg selv?
– Enkelt oppsummert er jeg en gul personlighetstype.

Beste fotballminne?
– Aller første målet mitt i Røa-drakt var stort. Ellers er både EM sommeren 2019 og Otta Cup-seieren høsten 2014 gode minner.

Mål for 2020?
– Jobbe godt med å komme tilbake fra skade i løpet av sesongen, samtidig som jeg gjør det jeg kan utenfor fotballbanen for at laget skal nå målene våre. Jeg skal også lære meg å sjonglere med minst fem baller.

Største kvinnelige forbilde? 
– Røa blir den Michelle Obama-fanklubben her nå, men jeg kan ikke noe annet enn å henge meg på Anya og Terry. Hun er rå!