– FOTBALLEN HAR GITT MEG ALT

 

Kvinnelige rollemodeller, fotballen som døråpner til nye land og mastergrad i media og kommunikasjon. Dette er Hanna Terry.

– Mine beste venner, min collegeutdannelse, mine største opplevelser og beste minner i livet. Fotballen har også gitt meg muligheten til å være en rollemodell, og gitt meg en plattform til å fremme både kvinners deltagelse og rolle i sport og likestilling i samfunnet for øvrig. Fotballen har gitt meg alt.

Hanna Terry snakker i store ordelag når hun beskriver hva fotballen har betydd gjennom mange år i en rekke klubber i forskjellige land.

Svensk-amerikaneren har en innholdsrik og spennende karriere å se tilbake på så langt, etter å ha spilt sin ball i USA, England, Kypros, Sverige og nå Norge. For fotballen har ikke bare vært en arena for å utøve idretten hun elsker. Den har utviklet og definert henne som menneske.

– Som en person og som kvinne, har fotballen gitt meg selvtillit og styrke til å overvinne motgang, og gitt meg pågangsmot som har hjulpet meg langt utover fotballbanen også, forteller Røas nummer 11.

Fotballen som døråpner

På barnerommet hadde hun et bilde av det amerikanske landslaget på den ene siden av sengen, og et tilsvarende av det svenske på den andre siden. Fotball var livet. Alt handlet om fotball. Og hennes doble statsborgerskap viste seg å være en døråpner for utvikling og opplevelser både med og uten fotballsko.

– Det var egentlig ikke før jeg begynte på high school og ble tilbudt fotballstipend til forskjellige skoler at jeg bestemte meg for å

satse skikkelig etter juniorfotballen. Da jeg innså at jeg kunne bruke mitt doble statsborgerskap til å spille i utlandet og se verden gjennom fotballen bestemte jeg meg for å strekke strikken og ta karrieren så langt jeg kunne, utdyper Terry, som ikke legger skjul på at hun er heldig. Fryktelig heldig. Og det til tross for noen karrieretruende skader under i KIF Örebro og LB07.

MÅLFARLIG: Hanna Terry feirer en scoring i Damallsvenskan som Örebro-spiller i 2017. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

– Jeg har spilt i fem land, og samtlige opphold og klubber har vært givende og lærerike på hver sin måte. Og jeg har alltid gjort mitt beste for å få mest mulig ut av erfaringene, opplevelsene og ambisjonene.

Og når vi først er inne på ambisjoner. Terry er tydelig på at ambisjoner er viktig i alt man foretar seg. Hun er like ærlig på at ambisjoner forandrer seg med tiden. Når hun diskuterer ambisjoner letter hun også litt på sløret om hvorfor Røa er det perfekte stedet å være på dette stadiet av fotballkarrieren.

– Mine ambisjoner har forandret seg med tiden. For mange år siden var drømmen å spille på A-landslaget, men karrieremål kommer og går, og jeg har måttet justere meg til omgivelsene og situasjonene som har oppstått. På dette tidspunktet i karrieren min handler det ikke bare om å spille på øverste nivå, men også for en klubb som er stolt av å spille for, og en klubb som ikke bare ser meg for den idrettsutøveren jeg er, men også som menneske.

– Derfor er Røa det åpenbare og naturlige stedet for meg å være nå. Jeg stortrives, sier en engasjert Terry, som signerte for klubben i januar.

Verdens heldigste person

– Jeg anser meg selv som verdens heldigste person. Med tanke på hvor uheldig jeg har vært med skader de seneste årene høres det kanskje litt rart ut å si, men jeg har alltid vært opptatt av å ha et balansert og innholdsrikt liv utenom fotballen også, forteller kantspilleren med en bachelorgrad i internasjonale relasjoner og statsvitenskap fra Northeastern University (USA) og mastergrad i media og kommunikasjon fra Malmö universitet (Sverige).

– Fotballkarrieren varer ikke evig. Jeg vil ha noe å falle tilbake på når denne delen av livet er over, og jeg har derfor vært opptatt av studier og en interessant utdannelse som gir meg et bra fundament for livet uten fotballsko på hver eneste dag.

«Noen raske»

Tidligere klubber? 
– Black Diamond SC, Northeastern University, Portland Thorns , Apollon Ladies , QBIK, KIF Örebro, LB07

Posisjon på banen?

#11: Hanna Terry spiller med nummer 11 på ryggen. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

– Alle offensive posisjoner, men i hovedsak kant.

Hvordan vil du beskrive deg selv?
– Motto: What Would Oprah Do?

Beste fotballminne?
– Det er vanskelig å velge bare én eller to. Men å vinne College Championship i mitt siste år på college var noe helt spesielt. Å score mitt første Damallsvenskan-mål er også helt der oppe. Det er definitivt det beste målet jeg noengang kommer til å score.

Mål for 2020?
– Hjelpe laget til en topp 4-plassering.

Største kvinnelige forbilde? 
– Mamma er definitivt den mest inspirerende kvinnen i mitt liv. Hun flyttet fra venner og familie i Sverige til USA, utdannet seg til lege, åpnet hennes egen klinikk, og på toppen av det er hun en av de snilleste og mest omsorgsfulle personene du vil noen gang møte. Hun har vært ufattelig viktig for meg, og er en sterk og selvstendig kvinnelig rollemodell jeg ser opp til.

Kvinnelig favorittfotballspiller? 
– Jeg må for mitt forbilde som barn, Mia Hamm. Hun var ikke bare en fantastisk atlet og spiller, men også en unik rollemodell for gutter og jenter på en tid hvor det ikke var så mange kvinnelige idrettsutøvere med den type heltestatus.

Annonse fra Toppserien: