– Minnerik kamp for både Dynamite Girls og Norges eneste CP-lag

En minnerik og flott opplevelse for alle involverte. Foto: Arne Melbye.

Sist oppdatert: 14. mar 2019 Skrevet av: Erik Olsson

 

Da Dynamite Girls tok seg til kvartfinale i cupen tirsdag kveld, og scoret 11 mål i prosessen, var Røas lag for barn med cerebral parese med som balljenter og -gutter. Og i pausen viste de frem sine fotballferdigheter foran publikum. 

– En minnerik og flott opplevelse for alle involverte. Både klubb, spillere, foresatte og publikum synes dette var helt topp, sier Monica Thoreid, en av flere foresatte som var tilstede under Røas cupkamp mot Byåsen. Hun er mor til Bendik, en av flere barn med cerebral parese som spiller sin fotball på Røas unike CP-lag. Og hun skamroser både klubb og trenere.

– Opplegget gjennom Røa er fantastisk og alle får være med. Og jeg må virkelig berømme Lars-Erik (Samuelsen) og Fredrikke (Varsla) for deres innsats og tilstedeværelse. De byr på seg selv og det de gjør rundt dette laget betyr uhyre mye for barna, legger Monica til.

Om tirsdagens opplevelse, hvor barna tok del i kamparrangement og vertskap, samt fikk spille ute på banen, sa Monica følgende:

– Ja, hvor skal man begynne?! Det var rett og slett en meget positiv opplevelse. Barna var fra seg av begeistring da vi spiste sammen etter kampen, og det var flere foresatte der med en solid klump i halsen. Dette var stort.

Dynamite Girls er med rundt laget
Lars-Erik er til daglig keepertrener for Dynamite Girls, hvor CP-lagets andre trener, Fredrikke, spiller. Begge snakker varmt om laget og hva det betyr for dem personlig.

– Å være med som trener er utrolig givende og gøy. Det er veldig hyggelig å se fremgangen de har hatt i løpet av de siste par månedene, samt gleden de viser for fotball. Jeg ser alltid frem mot hver trening og dele gleden ved fotballen med dem, forteller Fredrikke. Og Lars-Erik snakker i samme ordelag.

– Jeg stortrives som en del av dette laget. Utrolig stort å se andre trives og finne glede i fotball på denne måten. Det er veldig givende å se engasjementet og idrettsgleden disse barna viser, sier Lars-Erik, som har vært med rundt laget i omkring to måneder.

Røas CP-lag: Trener Fredrikke Varsla, Sebastian Solheim, Bendik Ultvedt, Sinde Vågan, Mathias Buer, Freiherr Archer, Eirik Sander Viken, Sigurd Smedsrud, trener Lars-Erik Samuelsen

Røas CP-lag: Trener Fredrikke Varsla, Sebastian Solheim, Bendik Ultvedt, Sinde Vågan, Mathias Buer, Freiherr Archer, Eirik Sander Viken, Sigurd Smedsrud, trener Lars-Erik Samuelsen.

Røa CP – eneste i Norge
For mens CP-fotball er en stor idrett internasjonalt, er tilbudet til de med cerebral parese eller lignende nevrologisk tilstand nesten ikke-eksisterende i Norge.

Ja, Røa er faktisk den eneste klubben i Norge med et eget, rent CP-lag. Her handler det om å tilrettelegge for disse barnas videre fysiske, psykiske og sosiale utvikling, i et felleskap preget av gode verdier og høy kompetanse. Fotballen er en viktig arena hvor de lærer å spille på lag, håndtere hverandre i et felleskap, og kan utvikle seg på sine premisser i trygge omgivelser.

Lars-Erik, Fredrikke og Monica er samstemte i at alle nyter godt av dette fotballtilbudet gjennom Røa.

–  Nasjonalt sett er CP-fotball i startgropa. Alle barn i hele landet burde ha denne muligheten som barna her i Røa har. De har tatt enorme steg de siste månedene, fysisk så vel som sosialt. Og tilhørigheten til en klubb har vært og forblir viktig. Det har vi nå gjennom det store og gode miljøet og apparatet rundt Røa. Dedikerte trenere og Røa som klubb skal ha æren for det, poengterer Monica.

– Barn med en slik diagnose tar ofte del i organisert idrett frem til de fyller 10-11 år. Men så er det sånn at mange faller fra når det begynner å spisse seg i satsningen, samtidig som at det er mange som ikke er med i det hele tatt. Cerebral parese har et vidt spekter og finnes i ulike grader. Mitt håp er at det vi har her på Røa blir å se i andre klubber etterhvert, sier Monica avslutningsvis.

Organisert trening for de som under Dynamite Girls’ cupkamp var balljenter- og gutter begynte høsten 2015, da i Ullern Idrettsforening. I 2017 ble tilbudet flyttet til Røa IL. Ragnhild Mizda er Norges eneste CP-fotball klassifisør, og som rådgiver for inkludering og internasjonalt utviklingssamarbeid i seksjonen for samfunnsansvar i NFF skal ha mye av æren for at det finnes et fotballtilbud til barn med cerebral parese.

Hva er CP-fotball?
CP-fotball er for utøvere med cerebral parese eller lignende nevrologisk tilstand. Disse utøverne har en endret og nedsatt motorisk funksjon som skyldes en hjerneskade.

I all hovedsak gjelder ordinære fotballregler, men med noen få justeringer: CP-fotball spilles på mindre bane, med mindre mål, uten offside regel og med 2 omganger av 30 minutter. Man har lov til å trille ballen inn ved innkast, da det for de med affektert(e) arm(er) kan være utfordringer å få armen over hodet.  Internasjonalt brukes en egen klassifisering for å oppnå størst mulig rettferdighet.